De jeugd

Jeugd is voor de MSCD erg belangrijk. Niet alleen omdat wij vinden dat de vereniging voor alle leeftijden toegankelijk moet zijn, maar ook omdat jeugd met modelspoor een ideaal middel in handen heeft om met allerlei technieken fysiek in aanraking te komen. Modelspoor wordt wel eens de meest veelzijdige hobby ter wereld genoemd, en daar zit zeker een kern van waarheid in. Samen iets bouwen en besturen bevordert ook nog eens sociale vaardigheden. Met zelf doen leren kinderen veel en nog belangrijker: het is geweldig leuk! Uiteraard worden zij dan door volwassenen (deskundig) begeleid. Ongeveer 10% van onze leden is momenteel jeugd, maar dat willen we graag uitbreiden. Daarom zijn we op zoek naar leden (vaders, moeders, opa’s, oma’s) die het – net als wij – leuk vinden om regelmatig met een groepje kinderen lekker bezig te zijn met met knutselen, bouwen en rijden. Interesse? Gebruik ons contactformulier. Sommige van onze jeugdleden maken zelfs hun eigen vlogs, zoals deze video om zelf een bouwpakketje te maken.

De jeugdbanen

Onze oorspronkelijke jeugdbaan is enkele jaren verleden door en voor onze jeugdleden gebouwd naar een ontwerp van hen zelf. Op de baan liggen de metalen rails van Märklin en wordt op de ’ouderwetse’ manier analoog bestuurd met trafo’s en drukknoppen. Hierdoor kunnen de jeugdleden bijna alles zelf aanleggen en besturen. Natuurlijk kunnen er ook my world treinen op rijden.

De schaal van de baan is 1:87 (H0) en rijdt op wisselstroom, maar wordt al een dagje ouder. Daarom zijn wij ook een aantal nieuwe initiatieven gestart die ook thuis en buiten de deur kunnen worden uitgevoerd. Deze baan wordt echter nog wel veel gebruikt als testbaan voor zowel Märklin als my world treinen, zoals boven te zien is met de concepten voor de langste my world trein ter wereld.

C-TRAK banen

Naast deze vaste jeugdbaan bouwt de MSCD samen met de jeugd C-TRAK modules. Deze zijn zeer transportabel en leuk te bouwen. Bovendien kunnen er nieuwere technieken worden gebruikt, zoals draadloze besturing en 3D-print. De eerste baan is sinds de start in februari 2017 al meerdere keren op stap geweest, zoals hier tijdens het wereldrecord in Zutphen.


Daarbij wordt hij ook regelmatig buiten opgesteld. Het concept is een enorm succes en ondertussen zijn er al meerdere verenigingen in Nederland die het voorbeeld van de MSCD volgen. In december 2017 is met hen en een grote groep kinderen een een baan gerealiseer voor een wereldrecord. Kijk hiervoor ook op onze speciale C-TRAK website.Tijdens On TraXS! 2018 is er ook een module toegevoegd met een Hubelino knikkerbaan.

 

 

Activiteiten

Steeds vaker organiseren wij ook praktische workshops voor de jeugd. Tijdens beurzen kunnen huisjes en kleine diorama’s worden gemaakt en in de winkel van Bentink Modelspoor maken we met de jeugd (van 4 tot 15) C-TRAK modules, die na een dagdeel een complete baan opleveren. Kijk voor meer beelden ook op de facebook pagina van C-TRAK.