Modelspoor is weer hip

De jeugd en de toekomst

Modelspoor met en voor de jeugd is erg belangrijk voor de MSCD. Niet alleen omdat wij vinden dat de vereniging voor alle leeftijden toegankelijk moet zijn, maar ook omdat jeugd met modelspoor een ideale hobby in handen heeft om met allerlei technieken fysiek in aanraking te komen. Modelspoor wordt wel eens de meest veelzijdige hobby ter wereld genoemd, en daar zit zeker een kern van waarheid in.

  

Heb je een eigen baan?

Als je thuis al een baan hebt (of je droomt ervan er eentje te bouwen) dan helpen we je graag op weg. We snappen dat je voor jezelf de allermooiste baan wilt bouwen en wij kunnen je daar bij helpen. Een beetje advies kan iedereen gebruiken en de vereniging heeft materialen en gereedschappen die je leert gebruiken en kunt toepassen voor jouw eigen baan.

Bouwen en rijden

Samen iets bouwen en besturen kun je iedere week bij ons doen en het is geweldig leuk! Meestal is één van de ouders aanwezig en uiteraard wordt je door leden (deskundig) begeleid. Ongeveer 10% van onze leden is momenteel jeugd, maar dat willen we graag uitbreiden. Daarom zijn we op zoek naar leden (vaders, moeders, opa's, oma's) die het - net als wij - leuk vinden om regelmatig met een groepje kinderen lekker bezig te zijn met met knutselen, bouwen en rijden. Interesse? Gebruik ons contactformulier. Sommige van onze jeugdleden maken zelfs hun eigen vlogs, zoals deze video om zelf een bouwpakketje te maken.

C-TRAK banen

Vanuit de MSCD zijn we een initiatief begonnen onder de naam C-TRAK, waarbij kleinere, gemakkelijk te transporteren, modules gekoppeld kunnen worden voor gebruik zowel binnen als buiten. Deze banen slaan erg aan, zowel bij de MSCD zelf als op beurzen en evenementen. In 2017 hebben we daarmee in Zutphen zelfs een wereldrecord gehaald. Kijk hiervoor ook op onze speciale C-TRAK website. Ondertussen is er ook aandacht uit de media en zijn er samenwerkingen ontstaan met verenigingen uit het hele land. Er wordt veel gebruik gemaak van My World treinen van Märklin®, zodat ook jongere kinderen gemakkelijk aansluiting vinden. C-TRAK wordt ook regelmatig buiten opgesteld. Tijdens On TraXS! 2018 zijn er modules toegevoegd met een Hubelino® knikkerbaan en ook aan de combinatie met andere bouwsystemen (LEGO® en soortgelijke systemen) wordt sinds 2020 gewerkt. De MSCD was met de baan ook te zien op de laatste Märklindagen in 2019, voordat alle activiteiten in 2020 werden gestaakt in verband met Corona.

Overige activiteiten

Steeds vaker organiseren wij ook praktische workshops voor de jeugd. Tijdens beurzen kunnen huisjes en kleine diorama's worden gemaakt en in de winkel van Bentink Modelspoor maken we met de jeugd (van 4 tot 15) C-TRAK modules, die na een dagdeel een complete baan opleveren. In de slider zijn onder andere beelden te zien van OnTraxs, Modelspoorbeurs Zutphen, Bentink Modelspoor en Terug naar Toen. Kijk voor meer beelden ook op de facebook pagina van C-TRAK.