De Märklinbaan

 

Deze baan bestaat uit losse delen, zogenaamde “modules”, van 120 bij 60 cm. Deze baan wordt digitaal bestuurd met behulp van een Uhlenbrock computer en draadloze afstansbedieninen. Alle locomotieven zijn voorzien van decoders, waarvan sommige met geluit en/of extra functies. Het thema is een vrij vlak Duits landschap in de tijd van de wederopbouw, dus eind jaren ‘50 (tijdperk III).

De baan is zeer gedetailleerd en bevat talloze kleine scenes. De gebouwen zijn merendeels werkstukken van René Muller, en zijn uniek in hun kwaliteit.

In tegenstelling tot de andere banen kunnen treinen hier geen rondjes rijden, maar alleen van A naar B en terug. Doordat de bediening van de locomotieven met draadloos is geregeld wordt, loopt de "bestuurder" met zijn trein mee en moet hij onderweg zelf de seinen en wissels in de juiste stand zetten. Daardoor kunnen 6 mensen gelijktijdig met de baan bezig zijn en bestaat er intensief contact met het publiek dat met de bestuurders mee kan lopen.

De baan kan binnen twee uur ingepakt worden voor vervoer naar een andere locatie en is hierdoor zeer geschikt om op tentoonstellingen en beurzen getoond te worden. Op dit moment bedraagt de lengte van de baan - in een I-, L- of U-vorm - maximaal ongeveer 28 meter. De baan is in schaal 1:87 (H0) gebouwd.

Tijdens het 10-jarig jublileum van een zustervereniging uit Dronten werd de baan opgebouwd in de bibliotheek van de Meerpaal. Deze video laat zien hoe we een deel van de baan opbouwen.