Over microcontrollers

In de laatste spoornieuws stond een oproep om copy aan te leveren, dus laat ik maar eens in de pen klimmen. Maarja, waar gaan we het dan over hebben. Baanbouw, treintjes of wellicht scenery? Nee, dit keer maar niet, ik ga het over een wat technischer onderwerp hebben. We gaan het hebben over microcontrollers, Arduino’s om precies te zijn.

Watsegguhhh? hoor ik velen al roepen, dat is teveel elektronica, daar heb ik geen verstand van. Nou, dat treft, want daar heb ik ook geen verstand van (ik heet tenslotte geen Peter). Maar dat hoeft ook niet. Wat wel handig is, is logisch kunnen nadenken en wat interesse hebben in programmeren. Want dat is wat je met een Arduino kan, een programma schrijven en vervolgens hierop laden om een bepaalde actie uit te voeren. En dat kunnen allerlei dingen zijn op gebied van modelbouw. Wat dat programmeren betreft, veel is al gedaan en hoef je niet zelf te bedenken.

Programma’s (sketch is de Arduinoterm) zijn beschikbaar op het internet of in de Arduino bibliotheek. Youtube heeft heel veel bijdragen op dit gebied waar je van kunt leren. Ook in het Nederlands, kijk maar eens bij de serie “Bas On Tech NL”. Rudy’s serie “Fun with Arduino” geeft ook veel voorbeelden voor modelspoortoepassingen, maar is wel in het Engels.

En dan, wat kun je er eigenlijk mee? Nou,

wat eigenlijk niet! Hier een paar voorbeelden:

– het werken met verlichting op de baan,

lampjes of LED’s in wisselende

volgorde of wille-keurig aansturen.

Bijvoorbeeld in gebouwen of op stations.

  • -seinen automatisch van beeld laten ver anderen of verkeerslichten bij kruisingen en spoorwegovergangen aansturen.
  • -simuleren van dag/nacht overgangen.
  • het aansturen van DC motoren en stappenmotoren teneinde diverse bewegingen op de modelbaan te maken
  • het aansturen van servo’s voor wissels of andere bewegingen met een beperkt bereik
  • het “lezen” van diverse soorten melders, sensoren of contacten die dan een vervolgactie in gang zetten.
  • het besturen van draaischijven, segmentschijven of Fiddleyards
  • het besturen van een kleine modelbaan met de DCC ++ centrale.

Voor 10,- euro kun je met een Arduino met daar bovenop een motorshield (kleine booster ,zie het plaatje onder) de modelbaan voorzien van een digitale centrale. Met het beschikbare vermogen kunnen ongeveer 4 treinen tegelijk rijden. De besturing met computer kan met het programma Rocrail of JMRI. De sketch voor de DCC++ centrale is gratis te downloaden.

Hans Niemeijer

Lees het hele artikel met veel illustraties in het digitale exemplaar van Spoornieuws Extra 9, hier onder te downloaden.

Over microcontrollers

You May Also Like