Goederen op de modelbaan

In eerdere bijdragen heb ik een paar gedachten met u gedeeld over het aankleden van een modelbaan. In deze bijdrage wil ik wat nader met u kijken naar het begrip “goederen op de modelbaan”

Alles wat per trein vervoerd wordt met uitzondering van handbagage valt vandaag onder het begrip “goederen”. De groep wagonladingen stukgoed, massagoed, brandstoffen, olie enz. slaan we even over, het gaat mij vandaag met name om alle kleinere pakketten en ladingen die in het verleden per trein vervoerd werden. Dat zijn namelijk de leuke dingen om de modelbaan levendig te maken en dus voor de toeschouwer de moeite waard om naar te kijken.

Bij de meeste stations stond vroeger een aparte loods voor de behandeling en overslag van dingen die per trein vervoerd moesten worden. Aan de straatkant brachten handelaren maar ook privé personen hun pakketten in de meest idiote soorten en maten en aan de andere kant, vaak via een platform of apart perron, werden deze goederen in en uit goederenwagons geladen. Een goederenloods en -perron waren dus een levendige boel.

Je kunt dus met poppetjes, kisten, dozen, vaten, kooien, zakken en mandflessen in, meest gedempte, verschillende kleuren prachtig leven op de baan brengen. Vaak zag je bij de afdeling goederen meer mensen dan dat er reizigers op de andere perrons waren! De arbeiders liepen vaak rond in werktenue van grove ribcord, met een pet van de spoorwegmaatschappij, en gebruikten handkarren en steekwagens maar vanaf de jaren ’60 ook elektrokarren, soms met een hele sleep er achter. Bedenk dus voor uw maatschappij welke kleur het tenue van uw arbeiders wordt en begin te schilderen. Schilder vooral ook uw goederen, de Faller plasticglans en – kleur moet er af! Arbeiders werken in groepjes en hun dagen waren lang en zwaar, dus er mogen ook, buiten het zicht van de voorman, een paar “drukkers” in de zon zitten….. Die voorman was overigens belangrijk en herkenbaar aan een stofjas! Aan de kant van het stationsplein of ingang van het laadperron kunt u helemaal los gaan want hier kan echt alles! Er moet een administratiepunt zijn waar men zijn goederen aan kon melden en de papieren rompslomp in orde kan maken en het is een komen en gaan van karren, handkarren, vrachtauto’s, bestelwagentjes enz tot paard en wagen toe, afhankelijk van het tijdperk van uw baan. Een koffiehuis met levendigheid in de buurt maakt het alleen maar realistischer. Hier werden in het verleden ook veel zaken gedaan dus handelaren met papieren voor de deur kunnen heel goed.

Er moet altijd iets idioots te zien zijn om de aandacht vast te houden dus een ontsnapte koe, een mand postduiven die per ongeluk open gaat, een omgevallen vat olie waaromheen enige paniek ontstaat, verzin maar wat, alles kan! Voor de techneuten onder ons is het misschien een idee om een goederenwagon te voorzien van openstaande zijdeuren, een laadplank naar het perron en een bewegende arbeider of een naar buiten rijdend vorkheftruckje, aangedreven door een mini servo… Een klein kraantje met handbediening doet het ook leuk.

Op een oppervlakte van 1 of 2 velletjes papier kunt u met weinig kosten heel veel leuke dingetjes bouwen. Poppetjes, verlichting en eventueel verf kunt u bij mij verkrijgen.

Veel plezier met knutselen!

Eef Janse

Goederen op de modelbaan

You May Also Like