Werk in uitvoering

Laat ik beginnen met de hoop dat jullie allemaal in goede doen zijn, en met de vurige wens dat we elkaar snel kunnen treffen in onze oude, vertrouwde clubruimte.

Net als velen werk ik al een aantal weken thuis en mis ik behoorlijk alle normale contact met familie, vrienden en collega’s. Maar ik heb een goed plan bedacht om me niet te vervelen … het opnieuw aanleggen van mijn modelspoorbaantje thuis!

Ik had een paar jaar geleden op de bonnefooi wat Märklin M spulletjes gekocht, met als doel een fijne en uitnodigende baan te maken voor onze kleinkinderen. Ze hebben er al ontzettend veel lol mee gehad, voornamelijk door de locs op volle snelheid rondjes te laten draaien, maar ‘opa’ zag natuurlijk alle fouten: ontsporingen door niet goed aangelegde rails, haperende treinen door elektrische problemen en wissels die soms wel, soms niet, werkten.

Enfin, met de gedachte dat de kleinkinderen een langere tijd niet op bezoek zouden kunnen komen, ben ik begonnen met slopen en opnieuw opbouwen. Eerst alle landschap afgebroken (weer een herinnering voor mij om nooit meer piepschuim te gebruiken), daarna de rails weggehaald, en daarna langzaam aan een aan gepaste baan bedacht (met een ‘figuur-8’ voor extra speelmogelijkheden).

Ik ben nu aardig onderweg met het leggen van mijn nieuwe baan. Dit keer wordt elke rail gecheckt en schoongemaakt voordat hij wordt gebruikt. Rails die later problemen zou kunnen geven worden pardoes opzij gezet. Ook ben ik bezig een ringleiding aan te leggen … mijn ervaring is dat dat de betrouwbaarheid flink doet vergroten. En de controle paneel is al wat aangepast.

In de nieuwe opzet blijven er twee kringen, zodat de beide jongens nog steeds wedstrijden kunnen houden. Maar er komen ook ontkoppelrails, een passeerlus, een rangeerterrein, en een schaduwstation zodat ik de jongens kan uitdagen om problemen op te lossen. En natuurlijk een werkende kolenmijn…. Tja, een mens kan dromen, toch?

Er is zeker een lange weg te gaan, een hele lange weg zoals je ziet van de foto, maar ik ben erg blij met mijn besluit en krijg heel veel voldoening uit de uurtjes die ik op zolder doorbreng. Dus hierbij mijn dank aan alle collega’s die mijn in de afgelopen paar jaar, bewust of onbewust, enorm hebben geholpen met advies, tips, trucs en natuurlijk enthousiasme wat betreft het modelspoor.

Heren, het ga je goed!, Mvg, David

Werk in uitvoering

You May Also Like