Wat is het nut van een trein? (1)

Poppetjes op de modelbaan

Als we ons bezig houden met de hobby modelspoor legt iedereen rails, koopt locs en wagons en laat het geheel, al of niet digitaal, rondjes rijden. Maar als die trein dan rijdt? Vraagt u zich ook wel eens af waarom? Daarover gaat vandaag mijn bijdrage

Een trein is een vervoermiddel, bestemd om grote hoeveelheden goederen en/of mensen te vervoeren over grotere afstanden. Toen de trein rond 1840 in opkomst begon te komen vond men 25 kilometer al een wereldafstand. Logisch, want de trekschuit deed daar een volle dag over. Die trekschuit kon wat bagage en tien tot twintig passagiers meenemen. Kleinschalig en over volgens onze begrippen korte afstanden. Inmiddels reizen we probleemloos met groepen van honderden mensen de hele wereld over en vervoeren grote hoeveelheden goederen van China naar Europa en andersom.

Afstanden en hoeveelheden zijn dus in die 180 jaar sterk toegenomen. Op de modelspoorbaan zien we dit transport terug maar veelal op beperkte schaal. Een goederentrein met 10 wagons is al heel wat en een personentrein met 4 wagons ook. Dit past gewoon in het plaatje van onze modelbaan en vooral van de beschikbare ruimte. Maar de vraag van vandaag is: wat vervoeren we dan? Ik zie vaak onverlichte, lege personentreinen rondrijden of nog erger, leeg met alle verlichting aan. Verlieslijdend want mensen worden er niet vervoerd.

Hetzelfde geldt helaas vaak voor goederenwagons, lading is vaak ver te zoeken…. Het beeld van uw baan knapt verschrikkelijk op als we de werkelijkheid op dit gebied wat beter nabootsen. Het leuke is dat dit niet veel werk is, iedereen kan het en het zijn typisch klusjes voor verloren momenten in de winter.

Laten we beginnen met de personen. Op uw perron hebt u al poppetjes geplakt, dus er zijn wel reizigers en er is personeel zoals de perronchef met spiegelei en de kruier met bagage. Waarom dan niet ook uw wagons tot leven gebracht? De kosten hoeven het probleem niet te zijn want meerdere aanbieders, bijvoorbeeld Preiser, leveren doosjes met honderd onbeschilderde figuurtjes. Met een paar potjes verf, bijvoorbeeld van Humbrol, kun je eindeloos bezig zijn.

Koop bij de Action een palet voor een euro en een klein kwastensetje voor nog een euro. Verf kun je op dit palet mengen, dus je koopt bij Bentink de basiskleuren rood, groen, geel en blauw, een potje wit en een potje huidkleurige grondverf. Grondverf noemen we primer. Verf op oliebasis werkt voor poppetjes beter dan die op waterbasis. Gebruik een kaasprikkertje, u weet wel, zo’n stokje uit de keukenvoorraad, om een paar druppels verf op het palet te doen en om die verf te mengen met een andere kleur tot u hebt wat u wilt. Begin altijd de poppetjes huidkleurig in de grondverf te zetten. Het makkelijkst is dit te doen als de reizigertjes nog aan de gietboom zitten! Een loep en een goede werklamp zijn handig. Een klein afsluitbaar potje met een beetje terpentine bij de hand is handig. Je kunt er verf mee verwijderen, kwasten schoonmaken en verf verdunnen

Als de primer droog is, dus de volgende dag of zo, begin je, met 1 kleur, delen van de poppetjes te schilderen. Bijvoorbeeld een aantal bruine schoenen en hoeden en een paar broeken of zo en een aantal koffers en handtasjes. Doe de volgende keer een andere kleur, net zo lang tot u de poppetjes van de gietboom af moet halen. Werk de randjes waar ze vast zaten even bij met een hobbymesje. Om losse poppetjes af te schilderen gebruik ik een reststukje piepschuim (snijden uit een verpakking). Hier plak je een strookje dubbelzijdig plakband op. (Action, nog een euro!) en hierop plak je de reizigers vast. Niet te dicht bij elkaar en nu rustig af schilderen. Op deze manier maak je individuen die uniek zijn voor jouw baan.

Haarkleur en huidskleur kun je natuurlijk variëren net als handschoenen enz. Na het drogen ga je wagons voorzien van reizigers. Mensen hebben de neiging om bij elkaar te gaan zitten en vaak reizen mensen in groepjes. Een wagon met twee groepjes reizigers werkt daarom natuurlijker dan hier en daar een poppetje. Behalve die ene man die de krant zit te lezen natuurlijk.. Een paar staande figuurtjes, bijvoorbeeld een conducteur met een passagier, doen het goed. Plak de reizigers met een druppeltje lijm vast, kijk uit met secondelijm want de damp tijdens het drogen maakt raampjes mat! Als een zittend figuurtje niet past amputeren we gewoon de voeten, dat ziet niemand… U zult zien, als u eenmaal een wagon op deze manier aangekleed hebt en er zit verlichting in, dan komen uw station en uw baan tot leven! Laat de trein niet te snel voorbij vliegen, je moet je werk wel kunnen bewonderen natuurlijk. Als de wagons geen bankjes hebben, geen nood want losse interieurtjes zijn ook te koop.

Kijk eens op marktplaats of e-bay of laat de Kerstman bij Bentink langs gaan! Uiteraard schilderen we ook de bankjes voor we ze in de wagon aanbrengen. Veel plezier bij het tot leven brengen van je baan.

Eef Janse

Wat is het nut van een trein? (1)

You May Also Like