Modelspoor intelligent uit de lock-down

In dit nummer kunnen we melden dat het bestuur van de MSCD druk bezig is om voorwaarden te scheppen om, onder voorwaarden, weer voorzichtig open te kunnen. In de tussentijd hebben vele modelspoorders uitgebreid de gelegenheid gehad om via YouTube en andere middelen hun hobby voort te zetten. Ondergetekende was er daar eentje van. Veel video’s van landschapsbouw, poppetjes schilderen, bouwen en snijden van hardschuim en volledige dagboek van Gerrit.

Wie? Gerrit. Hij is één van de twee broers Braun (de andere heet Frederik) die Miniatur Wunderland (MiWuLa) in Hamburg hebben opgezet. Gerrit had altijd al een soort videodagboek met dingen waar ze mee bezig zijn: luchthavens, Italië, Monte Carlo inclusief Formule 1, Kermis etc. Sowieso erg interessant om te zien (ook voor techneuten), maar zeker tijdens de sluiting. Ook MiWuLa mocht uiteraard niet open en zij konden ook niet doorwerken, om niet de overheidssteun te verliezen. Alleen iedere maandag alles opstarten om te zien of alles nog werkt.

Nu er ook in Duitsland langzaam mag worden opgestart hebben ook zij zich afgevraagd hoe ze bezoekers door gangpaden kunnen krijgen en toch iedereen de tijd en ruimte geven om alles goed te bekijken. Uiteindelijk hebben ze daarvoor de WuStVO (de Wunderlandänder StrassenverkehrsVerordnung). Aan creativiteit geen gebrek: kleurgecodeerde ‘straten’, verkeersborden op de vloer, stoplichten. Echt top om te zien hoe professioneel ze dat hebben aangepakt, en het werkt ook nog. De hele video is hier te vinden. Voor de hele serie (waar je je ook gratis op kunt abonneren) kun je het beste zoeken op YouTube op Gerrits Tagebuch.

De MSCD heeft het net ietsje minder ambitieus in gedachten, maar ook wij hebben maatregelen bedacht zodat we voorzichtig weer open kunnen. Hopelijk tot snel,

Frits Ruwhoff

Modelspoor intelligent uit de lock-down

You May Also Like