Vakantie in Zuid Limburg

September 2020 hebben mijn vrouw en ik op Bungalowpark Simpelveld een huisje gehuurd voor een week. Het park heeft een achteruitgang naar station Simpelveld. Dit is de hoofdlocatie van de Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij.

De ZLSM exploiteert de Miljoenenlijn (www.miljoenenlijn.nl), de opgeheven treinverbinding van Maastricht met Aken. Simpelveld was het grensstation op deze verbinding, compleet met Duitse en Nederlandse douane, visitatieruimtes, paspoortcontrole, marechaussee en smokkelarij. Van het ooit 100 meter lange stationsgebouw is 38 meter overgebleven. De lijn ontleent haar naam aan de aanlegkosten met veel grondverzet om de hoogteverschillen van het geaccidenteerde landschap af te vlakken.

Als gevolg van de Coronamaatregelen heeft de ZLSM haar dienstregeling met de stoomtrein op de Miljoenenlijn drastisch ingeperkt tot enkele ritten in weekenden. De rit gaat over een gedeelte van de lijn van Simpelveld naar Schin op Geul v.v. met een enkele tussenstop maar zonder gelegenheid om uit te stappen.

Voor zondagmiddag 6 september hebben wij e-tickets kunnen reserveren (E15,00 p.p.) voor de rit. Zonnig weer, veel publiek, volledig uitverkocht, en – voor ons de eerste keer – met mondkapjes op. De rit voert door het prachtige landschap van Zuid Limburg. Jammer is het uitzicht hier en daar beperkt door de hoge bosschages langs de lijn.

Het was een leuke belevenis; toch nog een beetje Terug naar Toen.

Wim Cornelissen

Vakantie in Zuid Limburg

You May Also Like